Konstutbildningar

Jag har kikat runt lite under det gångna året, försökt räkna ut vad jag skulle kunna studera med tanke på var vi bor och vår livssituation. Här i trakten, Vingåker och Katrineholm, finns inget sjudundrande utbud av konstutbildningar precis. Närmaste större städer är Norrköping, Örebro och Eskilstuna – med ungefär samma avstånd till alla tre (ca 1 timme med bil). Av dessa har enbart Eskilstuna en utbildning som skulle kunna passa mig, och att söka en utbildning på ett helt år är ganska naivt. Alltså måste jag vigda mina vyer, men utan att för den sakens skull vara orealistisk. Allan jobbar långa dagar, kors och tvärs över Sörmland, och vi har två barn på dagis. Enkel ekvation att lösa? Mjaeh…

Här är hursomhelst dom få utbildningar som jag hittills har funnit och tror att jag kanske skulle kunna klara av i kombination med livet i övrigt:

Eskilstuna, Mälardalens Högskola
Informativ illustration – informationsdesign. 180HP.

+
Möjligt att pendla till med både bil och tåg. Har tidigare bott i Eskilstuna, så jag hittar och känner mig relativt bekväm där. Känns som en lite mer trivsam utbildning än exempelvis Konstfacks motsvarighet.
Är inte helt säker på att det är den utbildning jag söker? Jag vet inte vad för typ av illustrationer som jag vill arbeta med ännu och vad utbildningen kommer att innebära rent praktiskt. Men å andra sidan så är det väl sådant man upptäcker på vägen.


Stockholm, Konstfack

Ämneslärare för gymnasiet Bild-Media/Bild-Design. 300HP.

+
Den här utbildningen slåss mest, tillsammans med ovannämnda, om min uppmärksamhet. Att få utbilda sig i bild OCH design eller media, istället för ett helt annat typ av ämne (som svenska, religion eller matematik) verkar så mycket mer inspirerande! Dessutom, vem vill inte ha ”Konstfack” på sitt CV?
Ligger långt bort. Förvisso går det att pendla hemifrån med tåg och tunnelbana på ca 1½ timme, men det kostar ju också en hel del pengar.


Stockholm, Konstfack
Grafisk formgivning & illustration. 180HP.

+
Den här utbildningen är ett exempel på en utbildning som jag både vill och inte vill gå. Jag har, av olika orsaker, kommit fram till att det bara är eliten som kan gå här. En elit som jag ännu inte platsar i. Därför skulle jag, OM jag av någon outgrundlig anledning lyckades komma in, kanske känna mig ängslig att inte lyckas prestera lika bra som alla andra. Men samtidigt tror jag att jag skulle ångra mig resten av livet om jag inte försökte komma in här.
Ligger långt bort. Förvisso går det att pendla hemifrån med tåg och tunnelbana på ca 1½ timme, men det kostar ju också en hel del pengar.


Falun, Högskolan Dalarna
Ämneslärare för gymnasiet Bild-Svenska. 300HP.

+ En utbildning som säkert skulle kunna passa mig. Svenska som andraämne skulle i så fall vara mitt naturliga val, eftersom att jag gillar att läsa och skriva.
Två till tre träffar per termin, under två-tre dagar i sträck. Jag skulle alltså behöva sova borta, vilket i sin tur betyder stora utgifter. Dessutom är det 3 timmar och 40 minuters enkel resa, oavsett om man väljer tåg eller bil. Jag vet heller inte hur jag skulle klara av det med disciplinen att alltid studera på egen hand. Är det tillräckligt stimulerande så är jag inte ett dugg orolig, men blir det för långtråkigt så vet jag att jag har lätt för att ge upp.

 

Konstfack känns helt klart som en fjärran fantasi, men att prova får jag inte ont av. Med dessa utbildningar i sikte, har jag ett antagningsprov i veckan att göra under precis hela våren. Jag tänkte att jag skulle publicera ”veckans uppgift” här på bloggen tillsammans med några sneakpeaks, och efter att jag skickat in mina ansökningar så publicerar jag även dom färdiga resultaten. Själv älskar jag nämligen att titta på andras antagningsprover till olika konstskolor, så då tänkte jag att någon därute kanske tycker det skulle vara kul att se mina med.

Annonser

En reaktion på ”Konstutbildningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s